Zès, polidet!


 



Quan encens el vas, el foc transmet calor al cartró. Normalment, el cartró crema perquè arriba a la seva temperatura d’ignició (uns 230-260 °C) i comença a descompondre’s i reaccionar amb l’oxigen de l’aire.

Però en aquest cas, l’aigua absorbeix la calor de la flama. Com que l’aigua té una alta capacitat calorífica, és a dir, necessita molta energia per augmentar la seva temperatura, dissipa l’energia del foc i evita que el cartró arribi a la seva temperatura d’ignició.

A mesura que el foc continua aplicant calor, l’aigua s’escalfa i, eventualment, comença a evaporar-se. Però mentre quedi aigua al vas, la temperatura del cartró no superarà els 100 °C, que és la temperatura d’ebullició de l’aigua. Això fa que el cartró no es cremi completament per sobre del nivell de l’aigua.

Quan l’aigua s’evapora completament, ja no hi ha res que absorbeixi la calor, i aleshores el cartró sí que es crema.

En conclusió,

Aquest experiment ens ajuda a entendre com la transferència de calor i les propietats de l’aigua poden evitar la combustió. És una bona manera d’explicar per què, per exemple, les olles i cassoles poden suportar temperatures altes sense fondre’s: perquè l’aigua que tenen a dins dissipa la calor de la flama. 

Comentaris